جراحی بینی استخوانی یکی از موفقترین جراحی های بینی به شمار میآید. نتیجه عمل بینی استخوانی میتواند بسیار ملموس و رضایت بخش باشد. امروزه توجه به زیبایی و به خصوص تغییر در فرم بینی دغدغه افرادی است که از بینی خود که یکی از اجزای تشکیل دهنده صورت است، رضایت کافی ندارند. بینی های استخوانی معمولا دارای قوز یا برآمدگی هستند که برای فرد بسیار آزار دهنده است. این قوز ها بیشتر در قسمت بالایی و میانی بینی قرار دارند و باعث می شوند که بینی ساختاری بیرون زده داشته و اعتماد به نفس فرد را در اجتماع تحت تأثیر قرار دهد. در ادامه این مقاله به بررسی جراحی بینی استخوانی میپردازیم.
جراحی بینی استخوانی چیست؟
جراحی بینی استخوانی یک روش جراحی بینی است که به منظور اصلاح شکل و ساختار استخوانهای بینی انجام میشود. این نوع جراحی معمولاً به منظور بهبود تنفس، اصلاح شکل ظاهری بینی یا هر دوی این اهدف صورت میگیرد. در این جراحی، جراح ممکن است اجزای مختلف بینی مانند برآمدگیها، طول و عرض بینی را تغییر دهد.
دلایل انجام عمل بینی استخوانی
برخی از دلایل متداول برای انجام جراحی بینی استخوانی عبارتند از:
مشکلات تنفسی
اگر استخوانهای بینی به نحوی شکل گرفته باشند که تنفس را محدود کنند یا مشکلات تنفسی ایجاد کنند، ممکن است انجام جراحی لازم و ضروری باشد.
ترمیم زخم یا شکستگی
در صورتی که بینی به علت زخم، شکستگی یا مصدومیت دیگر نیاز به ترمیم داشته باشد، جراحی بینی استخوانی راه حل این مشکل خواهد بود.
اصلاح شکل ظاهری
برخی افراد به دنبال تغییرات در شکل ظاهری بینیشان هستند و عمل بینی استخوانی یکی از راههای انجام این تغییرات است.
مزایای جراحی بینی استخوانی
بینی استخوانی از شایع ترین مشکلات در میان افرادی است که قصد انجام عمل جراحی را دارند. مطالعات نشان داده است که اکثر بیمارانی که تمایل به جراحی بینی دارند، بر طرف شدن قوز بینی از مهمترین دلایل آنها برای انجام این عمل است. قوز بینی مشکلی است که می تواند باعث افتادگی نوک بینی شود، برای رفع این مشکل که هم از نظر زیبایی و هم از نظر عملکردی افراد را دچار اختلال می کند، این نوع جراحی بینی توصیه میشود که منجر به افزایش کیفیت زندگی فرد می گردد. این جراحی علاوه بر درمان مشکلات سلامتی می تواند منجر به افزایش اعتماد به نفس و حضور پر رنگ تر فرد در اجتماع شود.
اقدامات پیش از عمل بینی استخوانی
حراحی بینی استخوانی از شایعترین عملهای بینی در ایران است. ظاهر این نوع بینی ها هم نوک بینی و هم در نمای کناری بینی آزار دهنده است. جراحی بینی استخوانی این مشکل را با موفقیت برطرف می کند. حیاتی ترین فرآیند قبل از انجام این جراحی ، آنالیز صحیح بینی است. آنالیزهای انجام شده بر روی بینی با مقایسه سایر ساختارهای صورت انجام می گیرد.
- پیش از جراحی بینی استخوانی باید از 6 ساعت قبل عمل خوردن و آشامیدن را متوقف کنید.
- سیگار کشیدن در صورت امکان باید 2 هفته قبل از عمل متوقف شود.
- در صورت مصرف هر گونه دارو یا وجود بیماری های زمینه ایی باید پزشک را مطلع کنید.
- داروهای ضد انعقاد خون باید از چند روز پیش از عمل قطع شود.
- ضروری است که انتظارات واقع بینانه از جراحی خود داشته باشید.
- انجام آزمایشات و تصویر برداری های تجویزی پزشک پیش از عمل بینی ضروری است.
مراحل جراحی بینی استخوانی
مراحل اصلی جراحی بینی استخوانی شامل برشها و ایجاد اصلاحات در استخوانها میشود. جراح ممکن است استخوانها را تراش دهد تا به شکل دلخواهی دست یابد. این جراحی معمولاً زمان بیشتری نسبت به دیگر انواع جراحی بینی میطلبد و نیاز به بیهوشی دارد.
عمل بینی استخوانی با تکنیک های باز یا بسته انجام میشود. در این جراحی از طریق برش های ایجاد شده، به ناحیه ای که ظاهری قوز دار ایجاد می کند دسترسی ایجاد خواهد شد. در این ناحیه استخوان و بافت غضروفی مازاد برداشته می شود. بنابراین ساختاری که ظاهری قوز دار ایجاد می کند حذف می شود. اگر ساختار قوس به سمت داخل باشد، یعنی ظاهر فرو رفته باشد، این مشکل نیز با بافت غضروفی گرفته شده از قسمت های مختلف بدن پر شده و مشکل برطرف خواد شد. در پایان برش ها بخیه می شود و گچ و پانسمان بر روی بینی بیمار قرار می گیرد.
اقدامات پس از جراحی بینی استخوانی
پس از جراحی بینی استخوانی، ضروری است که مراحل مراقبتی را که باید بعد از جراحی بینی انجام شود، دنبال کنید. رعایت جزئیات مراقبت به شما کمک می کند تا با مراقبت از بینی خود، سریعتر بهبود پیدا کنید.
- شما باید 5 روز بعد از عمل دوش بگیرید و برای برداشتن گچ به مطب مراجعه کنید.
- مصرف سیگار، الکل و داروهای ضد انعقاد خون بعد از جراحی ممنوع است.
- بعد از جراحی با مراجعه دوره ایی به مطب باید چسب بینی تعویض گردد.
- از ورزش کردن و انجام فعالیت های سنگین بعد از عمل خودداری کنید.
- پس از عمل باید ترتیبی ببینید که حداقل یک هفته در منزل استراحت کنید و فردی به منظور مراقبت در کنار شما باشد.
- استفاده از کمپرس سرد و گرم طبق دستور پزشک منجر به کاهش تورم و کبودی می گردد.
- در هنگام خواب ضروری است که سر بالاتر از سایر نقاط بدن باشد و چند بالشت در زیر سر قرار داده شود.
محدودیت سنی عمل بینی استخوانی
محدودیت سنی در جراحی بینی استخوانی در صورتی تغییر می کند که عمل فقط برای اهداف زیبایی انجام شود. زیرا در پایان دوره نوجوانی (18 سالگی برای دختران، 20 سالگی برای پسران) زمانی که فرد رشد استخوانی خود را کامل می کند، اولین زمان عمل برای این عمل های انتخابی (غیر اجباری) در نظر گرفته می شود. جراحی بینی استخوانی را می توان حتی در سنین بالا که شرایط عمومی سلامت بدن پایدار و طبیعی است انجام داد.