آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی یکی از عوارض نادر و خطرناک است که زمانی رخ میدهد که لخته خون یا ذرات خارجی مانند چربی وارد جریان خون شده و سلامت قلب و ریه را تهدید میکند. عواملی همچون کمتحرکی، مصرف سیگار، مصرف کم مایعات، عدم رعایت دستورات دارویی و استفاده نادرست از گن جراحی میتوانند به بروز این عارضه منجر شوند. افرادی که قصد انجام ابدومینوپلاستی دارند باید از این خطرات آگاه بوده و با مشاوره و رعایت نکات پیشگیرانه، ریسک بروز آمبولی را کاهش دهند.
آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی چیست؟
بهطورکلی آمبولی به معنی لختهای از خون یا ذرات چربی یا هوای ورود یافته به جریان خون است که باعث انسداد این جریان شده و ممکن است آسیبهای جدی را به اندامهای مهمی همچون قلب، ریه و مغز برساند. آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی، عارضهای است که بهندرت در بیماران بروز مییابد و میتواند خطرات جدی را بهدنبال داشته باشد. آمبولی چربی یا در اثر کممهارتی پزشک ایجاد میشود و یا در اثر شرایط سلامت و سبک زندگی ناسالم فرد. درهرصورت، آشنایی با علائم، دلایل بروز و روشهای پیشگیری و درمان این عارضه برای افرادی که قصد انجام ابدومینوپلاستی را دارند، بسیار ضروری است.
علائم آمبولی پس از ابدومینوپلاستی
برای پیشگیری و درمان به موقع آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی، لازم است با علائم این عارضه نادر آشنا شوید. آگاهی از علائم این عارضه موجب میشود، در دوران نقاهت پس از عمل، هوشیار باشید و از عواقب خطرناکی که ممکن است در انتظارتان باشد، به بهترین نحو جلوگیری به عمل آورید. توجه کنید که علائم آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی، با توجه به میزان آسیب ریه، اندازه لخته خون و ابتلا یا عدم ابتلای فرد به بیماریهای زمینهای قلبی و ریوی متفاوت است. رایجترین علائم این عارضه عبارتند از:
- تنگی نفس و تجربه تنفس بهصورت سختتر و تندتر از حالت عادی؛ بهطوریکه این عارضه در حالتی ناگهانی و شدید بروز مییابد.
- احساس درد در قفسه سینه؛ این درد با استراحت بهبود نمییابد و در حین تلاش برای نفس کشیدن، تنفس عمیق، سرفه، ایستادن، خم شدن و غذا خوردن تشدید میشود.
- سرفهای که گاها با خون و خلط همراه میشود.
- بالا رفتن ضربان قلب یا اصطلاحا تپش قلب
- ضعف و بیحالی همراه با سرگیجه، غش کردن و از دست رفتن هوشیاری
- تعریق زیاد همراه با کاهش ناگهانی سطح اکسیژن و احساس اضطراب
- کمردرد
- ناخن و لبهای آبی
- در صورت آمبولی چربی، بهندرت شاهد بثورات پوستی قرمز و کوچک و همچنین بروز تب خواهیم بود.
- اگر لخته خون در عروق عمقی پا باشد، احتمال تجربه درد و تورم موضعی در ساق پا وجود دارد.
دلایل بروز آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی
عوامل مختلفی میتوانند موجب تشکیل لخته و یا ورود ذرات خارجی مثل چربی به جریان خون شوند و آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی را در پی داشته باشند. از مهمترین این عوامل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کمتحرکی پس از جراحی
ممکن است بسیاری از افراد تصور کنند که پس از جراحی، برای جلوگیری از آسیبها باید کمتحرک یا حتی بیتحرک باشند؛ اما در واقع کمتحرکی پس از جراحی ابدومینوپلاستی، خطر تشکیل لخته خون را افزایش میدهد. بنابراین بیماران میبایست حتی در هنگام استراحت نیز کمی پای خود را حرکت دهند و در حد چند قدم، در کنار تخت خود راه بروند.
آسیب به رگها
با توجه به اینکه در عمل ابدومینوپلاستی پزشک جهت دسترسی به بافتهای عمقیتر، حذف چربیها و پوستهای اضافی، باید بهصورت تهاجمی عمل کند، ممکن است در این بین رگهای خونی آسیب ببینند. در این مواقع سیستم طبیعی بدن جهت ترمیم رگ اقدام به تشکیل لخته میکند که میتواند منجر به بروز آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی شود.
شرایط سلامت و سبک زندگی
برخی افراد بهدلیل سابقه خانوادگی در زمینه اینگونه مشکلات و یا عادات نادرستی که در سبک زندگی خود دارند، از جمله مصرف سیگار، بیشتر در معرض خطر آمبولی هستند.
تغییرات هورمونی
مصرف قرصهای ضدبارداری یا داروهای هورمونی دیگر که بیشتر در بانوان دیده میشود، میتواند ریسک بروز لخته خون و خطر آمبولی را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: دوران نقاهت جراحی ابدومینوپلاستی
روشهای پیشگیری از آمبولی پس از جراحی
با اینکه خطر بروز آمبولی بعد از هر عمل جراحی وجود دارد و عمل ابدومینوپلاستی هم از این قاعده مستثنی نیست؛ اما میتوان با انجام یکسری اقدامات پیشگیرانه ریسک بروز این عارضه را کاهش داد. اقدامات زیر از سادهترین و درعین حال کارآمدترین راهکارهایی هستند که میتوانید از طریق آن خطر ایجاد لخته خون را کاهش دهید:
- کمتحرک نباشید. حتی در روز اول بعد از جراحی ابدومینوپلاستی، سعی کنید کمی پاهای خود را خم و راست کنید و در حد امکان چند قدم در کنار تخت خود راه بروید. این کار گردش خون را بهبود داده و مانع از ایجاد لخته میشود.
- اگر اضافه وزن دارید، حتما مدتی قبل از انجام عمل سعی کنید وزن خود را کاهش دهید.
- از جورابهای فشاری کمک بگیرید. این جورابها با فشار یکنواختی که به بخشهای مختلف پا وارد میکنند، مانع از لخته شدن خون میشوند.
- سعی کنید در روزهای بعد از جراحی بدن خود را با نوشیدن آب فراوان هیدراته نگه دارید. این کار موجب میشود غلظت خون در حد نرمال باقی بماند و از خطر ایجاد لخته جلوگیری به عمل آید.
- برای پیشگیری از آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی لازم است حداقل از چند هفته قبل و تا چند هفته بعد از عمل، از استعمال سیگار پرهیز شود.
- البته از موثرترین راهکارها، مصرف داروهایی مثل هپارین و وارفارین است که باید دقیقا مطابق نظر بهترین دکتر ابدومینوپلاستی انجام شود.
در کنار این موارد توجه داشته باشید که سفرهای هوایی خطر بروز آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی را افزایش میدهند. بنابراین پس از انجام عمل جراحی ترجیحا با هواپیما سفر نکنید و چنانچه مجبور به سفر بودید، حتما صندلی خود را در جایی نزدیک به راهرو رزرو کنید. این کار فرصتی را در اختیارتان قرار میدهد تا در فواصل معین چند قدم پیادهروی کنید و از لخته شدن خون جلوگیری نمایید.
درمان آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی
در صورت مشاهده علائم آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی، الزامی است که هرچه سریعتر جهت درمان این عارضه اقدام نمایید. درمان این مشکل نادر و خطرناک معمولا با تجویز داروهای ضد انعقادی انجام میگیرد که از ایجاد لخته خون ممانعت به عمل میآورند. در کنار این روش، ممکن است بر حسب شرایط فرد، بهترین جراح پلاستیک راهکارهای درمانی دیگری را نیز بهکار بگیرد که تمام این موارد تنها در صورت مراجعه فوری امکان پذیر خواهند بود. از دیگر روشهای درمان این مشکل، مصرف زیاد مایعات جهت رقیق کردن خون است.
سوالات متداول
بله، قطعا رژیم غذایی بعد از ابدومینوپلاستی باید غنی از پروتئین و ویتامینها باشد. غذاهایی که باعث یبوست میشوند، به هیچ عنوان برای روزهای بعد از عمل مناسب نیستند.
بله، معمولا بعد از عمل ابدومینوپلاستی، ساعتی یکبار بانداژ پا باز میشود تا با انجام ماساژ و استفاده مجدد از جوراب واریس، از لخته شدن خون جلوگیری شود.
افرادی که عمل ابدومینوپلاستی انجام دادهاند، میبایست تا زمانیکه پزشک با انجام بررسیهای لازم، اجازه نداده، خمیده راه بروند تا بخیههایشان کشیده و دفرمه نشود.
نگاهی کلی به روشهای پیشگیری و درمان آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی
آمبولی بعد از ابدومینوپلاستی از عوارض نادر این عمل جراحی است؛ اما چنانچه قصد انجام این عمل را دارید، مهم است که در مورد روشهای پیشگیری و درمان آن اطلاعات کافی داشته باشید. چنانچه اضافه وزن دارید و یا از مشکلات عروقی رنج میبرید، قبل از انجام عمل حتما با یک پزشک ماهر مشورت کنید. اگر این امکان وجود دارد، بهتر است قبل از انجام عمل وزن خود را کم کنید و مصرف سیگار را قطع نمایید. همچنین در روزهای پس از جراحی حتما تحرک کافی داشته باشید و با استفاده از گن جراحی و داروهای تجویز شده، ریسک این عارضه را کاهش دهید.